onsdag 20 november 2013

Färdiga sammanfattningen

Den utvalde skriven av Lois Lowry.

Den utvalde handlar om Jonas. Han bor i ett samhälle som heter Enehanda. I Enehanda är alla neutrala, de har inga känslor och de ser inte färger. Det är ett väldigt strikt samhälle där man måste prata om sina känslor varje dag, fast dom pratar egentligen inte om några starka känslor, det är egentligen väldigt svaga känslor. Det finns väldigt mycket regler. Han bor där med sin familjeenhet, som består av hans mamma, pappa och syster Lily. Alla famljeenheter ser likadana ut. Det finns en mamma, en pappa och ett eller två barn. Jonas pappa jobbar på nybarnscentert, där han tar han tar hand om barnen som inte fått en familjeenhet än. Alla barnen är uppdelade i årskurser till exempel 9, 10, 11.

Varje år i december har de en ceremoni, där alla årskurserna får till exempel en cykel eller en ny jacka. Jonas och de andra tolvorna får ett jobb eller där är det en uppgift. Jonas blir vald till den nya minnesbevararen, ett väldigt speciellt yrke.

När Jonas får reglerna till sitt arbete så inser han att det väldigt annorlunda än de andra jobben. Jonas börjar sin utbildning och på redan första dagen får Jonas ett minne om snö. När han ska få minnet så lägger sig på mage utan tröja på en säng och minnesbevararen lägger händerna på hans rygg och för över minnet. Medan har får minnet hamnar han på ett ställe med snö och får uppleva minnet själv.  Efter ett tag tar Jonas pappa hem en liten pojke hem till dem för att han sover dåligt så han får sova hemma hos Jonas familjeenhet, han heter Gabriel. Jonas fortsätter sin utbildning, fortsätter få minnen. Han får veta saker som ingen annan i samhället får veta och börjar inse att något är fel. Så Jonas och minnesbevaren gör upp en plan för hur dem ska kunna ändra detta. Men vid middagen en kväll får han reda på något som gör att planen ändras drastiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar