fredag 19 oktober 2012

Matreal: Brnnare, tesked, provrör, provrörshållare, en 250 ml bägare, druvsocker, kopparsulfatlösning, utspädd natriumhydroxidlösning

Utförande: Fyll bägaren med vatten till hälften. Värm med brännare tills vatten kokar. Släck sedan brännaren. Medans vattnet värms fylls ett provrör med med 1/3 vatten. Häll i en 1/2 tsk druvsocker. Håll tummen för och skaka om. Tollsätt några droppar kopparsulfatlösning i provröret. Tillsätt sedan natriumhydroxidlösning i provröret till lösningen blir blå. Ställ ner provröret i bägaren med det varma vattnet. Vänta några minuter till vattnet ändrar färg.

Resultat: Druvsockret blev gult, russinen blev gult, Havregrynen blev inte gula.

Slutsats: Druvsockret innehöll socker. Russinen innehöll fruktsocker och blev också gula. Så är det socker blir det gult. Havregrynen innöhöll inget socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar